top of page

Møder du også familie-muren, når du kommer hjem?

Opdateret: 17. okt. 2022


Møder du også familie-muren, når du kommer hjem familieklinikken
Møder du også familie-muren, når du kommer hjem

Kan du mon genkende denne situation: Det er blevet lidt ud på eftermiddagen, du pakker lynhurtigt sammen på arbejde og skynder dig hjem for at nå at hente børn, købe ind, lave mad og alt det andet, der står på programmet, når du kommer hjem.


Hele dagen har du været i gang på arbejde og løst den ene opgave efter den anden, nu skal du hjem og lige have løst de sidste ting, inde du kan smide dig i sofaen og slappe af.


Men.


Børnene har savnet dig i løbet af dagen. De trænger til at falde ned, sidde og tale lidt med dig, måske få en ekstra lang krammer. De har ikke en to-do-liste kørende i hovedet – de vil bare gerne være sammen med dig.


Og du kan næsten ikke håndtere det. For du har jo så meget, der skal gøres.


Hvis det lyder bekendt, så er du bestemt ikke alene om at have det sådan – og hvad mere er: Der er en fuldstændig basal, videnskabelig forklaring på det.


Dine 3 følelses-systemer

Din hjerne fungerer nemlig på den måde, at den arbejder med 3 forskellige følelses-systemer. Alle 3 systemer er vigtige for vores arts fremdrift og overlevelse, men det er ikke dem alle sammen, som vi er lige gode til at give plads.


De 3 systemer er:

1. Trussels-systemet (Det røde system)

Det er det system, der sørger for, at vi reagerer, hvis noget truer os eller skræmmer os. Det er i dette system, at f.eks. stress og angst ligger, men det er også det system, der har hjulpet os til at overleve. Det er det system, der gør, at vi stikker af, hvis noget kommer løbende for at æde os (også i overført betydning), og det hænger nøje sammen med hormonerne adrenalin, nor-adrenalin og kortisol.


2. To-do-systemet (Det blå system)

Det andet system kaldes to-do-systemet. Det er hér, vi er handlekraftige, energiske, innovative og i gang. Både hjulet og den dybe tallerken blev opfundet af én, der var i to-do-systemet, for der blev set nye muligheder, og der blev handlet på det. Det er hér, vi er kreative og motiverede og har lyst til at skabe noget. Dette system arbejder sammen med hormonet dopamin.


3. Hvile-systemet (Det grønne system)

Og endelig er der så hvile-systemet. Det handler ikke bare om at slappe af og få hvile, men også om at finde ro, tilfredsstillelse og glæde. Det er her, omsorgen for både andre og én selv kommer i spil, og det handler om empati, tilknytning og være-sammen-hed. Hvile-systemet hænger sammen med hormonet oxytocin.


Ubalance fører til mistrivsel

Tilsammen skaber de 3 systemer en fornuftig balance, som både redder os fra fare, sørger for at vi bevæger os fremad – og at vi passer på hinanden.


Problemet er så bare, at i det samfund, vi har bygget op, er der primært fokus på de 2 første systemer: Trussel og to-do.


Vi er hele tiden i gang. Vi skal hele tiden vækste og udvikle os. Vi skal hele tiden performe og optimere. Noget skal ske, for vi kan ikke bare stå stille. Vi må videre. Bliver større, dygtigere, bedre…


Det tredje system – hvile-systemet - har vi næsten helt glemt. Og så er vi tilbage ved familiemuren.


Kom hjem på en bedre måde

For når du har blæst rundt i system 1 og 2 hele dagen, så er det næsten umuligt for kroppen at få udskilt adrenalinen og finde ro i system 3. Men det er dét, som din familie kræver af dig – og ikke mindst dine børn. De savner dig! De vil have omsorgen, empatien og dine arme omkring sig.


Og det værste er næsten, at hvis du kører rundt i system 1 og 2 konstant, så smitter det af på dine børn. De suger din adfærd til sig og de spejler sig i din følelsesmæssige tilstand, og det betyder, at de også kommer til at hænge fast i system 1 og 2 og dermed kommer i risikozonen for at få stress, uro, angst, depression osv.


Men heldigvis kan skiftet mellem de 3 systemer trænes. Det er dét, vi på Familieklinikken bruger Compassion-værktøjet til. Her lærer du som forælder at være opmærksom på de tre systemer, og du lærer, hvordan du nemmere kan skifte rundt fra det ene til det andet.

Metoden har givet utroligt gode resultater, hvor dét at forældrene lærer at skifte over til system 3, når de er hjemme, giver et langt mere harmonisk og godt liv for hele familien.


Er du nysgerrig på Compassion værktøjet kan du købe Familieklinikkens e-bog, Compassion i forældrehøjde, lige her :-)


7 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page