top of page

Kære Kvinde, lytter du?

Opdateret: 17. okt. 2022


Kære Kvinde, lytter du familieklinikken
Kære Kvinde, lytter du

Hvorfor denne overskrift? Jo, den kom til mig, da jeg sad en eftermiddag og tænkte over hvor mange kvinder, også unge kvinder, som rammes af stress og angst, fordi de efter min mening har glemt at lytte til sine feminine indre værdier til fordel for at skulle fremad og opnå noget. Hele tiden.


Ja, faktisk helt ned i de tidlige teenageår, hvor flere skærer i sig selv i frustration over ikke at kunne følge med, at kunne følge trop. Når vi i klinikken spørger ind til dette med at skulle følge trop, så er svaret ofte; ”Jeg ved det ikke rigtigt, jeg er bare bange for ikke at kunne følge med”...


Unge kvinder føler, de skal præstere hele tiden for at få den rigtige karakter, så de kan komme ind på den rette uddannelse, som føre dem hen til det perfekte jobvalg. Aldrig før har der være mere fokus på det ydre end det indre. På de sociale medier bugner profilerne af velpolerede ansigter og perfekte liv, men lige bag de smukke profiler lurer angsten for fiasko. For tænk, hvis jeg nu ikke kan leve op til det profilbillede, som jeg ligger til skue for alle mine ”venner”. Presset er stort og med stress som følge.


Men hvad er der blevet af, at det er helt ok at være middelmådig? Hvorfor skal alle stile efter det perfekte 12 tal? Hvad er der blevet af det at være helt almindelig - det er de fleste af os jo faktisk. Og det er der ikke noget i vejen med!!


Kvinderne har gennem mange genrationer fulgt en lineær, fremadrettede tilgang, hvor fokus er på, at vi skal fremad – og det viser sig på flere niveauer; i samfundet, på arbejdet, i familien, blandt venner mm. Denne tilgang gør, at vi ikke tør eller glemt at stoppe op og mærke efter, hvordan vi har det – eller så gør vi det først, når det er for sent. Når stressen rammer.


Kvinder i flere generationer klager over manglende ro, udbrændthed og især stresssymptomer. Flere kvinder end mænd er stressede, siger statistikkerne. Stress er en ensom rejse beskriver mange kvinder, ofte står de med aleneheden og også en følelse af skam: Tænk, at jeg ikke magtede eller er lykkedes. Oveni møder vi flere kvinder/mødre, som stiller sig selv det spørgsmål: ”Er jeg det rigtige forbillede for mit barn eller teenager, når jeg ikke engang kan passe på mig selv?” Kritik og uvenlighed præger mange kvinders syn på sig selv.


Stress er det ”stille selvmord”. Ja det lyder overdrevent, men ikke desto mindre er det det, som eksperterne beskriver. En gradvis nedbrydning af celler, nervesystem, ja vores livsnerve bliver beskadiget, nogle med skader som er invaliderende for livstid. Stress er en undertrykkelse af vores naturlige hvilesystem. Hvilesystemet er livsvigtig for vores evne til empati og omsorg både ifht. Os selv og andre.


Vi kvinder har kæmpet for ligestilling og rettigheder – nu er vi på mange måder ligestillede med mænd, men har vi glemt at tage de feminime værdier med os? Og hvad er de af for en kvalitet? Hvordan er vi havnet her som kvinder, og hvordan kan vi finde vejen tilbage til mere ro, nærvær og stilstand. Stilstand er blot et andet flow end fremadrettetheden, som kan være svært for mange at finde og godkende?


Hvornår har du sidst tilladt dig at stå stille, mærke vinden i håret, lytte efter i stilheden efter ro. Det er blevet en vane at være på og være på vej hele tiden. Tiden er inde til at lytte, virkelig lytte efter det intuitive sted i dig, hvor alt giver en selvfølgelig mening, hvor der er blidhed og ro til lige at sende din kollega et smil eller en hjælpende hånd med en deadline.


Hvor der er vilje er der vej! Et gammelt ordsprog, men ikke desto mindre sandt. Det lyder i det fjerne, at opgør er på vej eller en modvægt til den meget lineære linje, som behøver en pandang i form af mere fokus på venlighed, blidhed, omsorg, hensynet til sig selv, et livsgivende og rummeligt værdisyn, ja enkelt medmenneskelighed.  


Er stress en følge af mange års afvisning af denne feminine kvalitet eller nærmere forglemmelse. Vi behøver meget mere Compassion i vores relationer til hinanden og os selv. Fællesskabet især blandt kvinder er livgivende nødvendigt, det er i det fælles nærværende rum, at kvinder støtter og hjælper hinanden til mere livskvalitet og glæde.


Så kære kvinde, det er ok, du er middelmådig. Du er god nok, som du er. Men kig dig omkring. LYT. Først til dig selv. Er du ok? Og når du har fundet ro hos dig selv: Lyt til dine nærmeste, er de ok? Har I tilladt jer selv stilstand, kram, omsorg og blidhed? Hvis ikke – gør det!! Du vil mærke, at verden bliver helt anderledes og overkommelig.


Har du brug for en hjælpende hånd til at genfinde dine feminime ressourcer?

Lige tilbyder jeg et stress-gruppeforløb kun for kvinder. Min erfaring er, at kvinder er vanvittig dygtige til at styrke hinanden, derfor har jeg valgt at lave tilbyde dette som gruppeforløb - er du mere til at gøre det individuel, så kan vi naturligvis også finde ud af det. Du skal blot henvende dig til klinikken, så finder vi ud af noget, der passer til dig.


Læs mere om Familieklinikkens personlige forløb for kvinder lige her


Eller skriv til klinikken på linea@familieklinikken.dk eller ring på +45 41 40 60 73

3 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page