• Linea Bartholin

Angst symptomer hos unge – sådan spotter du, om din teenager har angst


Ifølge politiken er der i dag 3 gange så mange unge, der får en angst diagnose, som der var for bare 10 år siden. Det er alt for mange – især når man tænker på, at hvis angst opdages og behandles i tide, så vil de fleste unge kunne slippe stort set helt ud af angstens greb.


Men hvordan opdager man, om ens teenager lider af en eller anden form for angst?


Det kan helt ærligt godt være svært, men jeg vil i denne artikel prøve at give dig nogle anvisninger på adfærd, som du især skal være opmærksom på hos den unge, der måske lider af angst.


Grunden til, at det kan være særligt svært at vurdere, om unge har angst er, at der sker så meget andet for dem i den alder. Følelser og hormoner er i frit løb, og både opture og nedture kan virke verdensomvæltende. Både for den unge og for de forældre, der nogle gange måbende står og ser på fra sidelinjen.


Men alligevel har man som forælder ofte en fornemmelse af, om der er noget i den unges liv, der stikker dybere. Hvis det er tilfældet, så er der nogle former for adfærd hos den unge, som du skal være særligt opmærksom på, da de kunne være symptomer på angst.


Trækker sig væk fra det sociale liv

En vigtig indikator på, at noget andet end almindelig teenage-adfærd er på spil, er, at den unge begynder at trække sig mere ind i sig selv, og måske direkte isolere sig fra andre. Det kan være fra klassekammeraterne, fra fritidsaktiviteterne eller fra vennerne i det hele taget.


Hér taler jeg ikke om, at den unge måske finder ud af, at han eller hun ikke gider gå til fodbold eller håndbold mere, for det er meget almindeligt, men mere om en adfærd, hvor de gentagne gange trækker sig fra sociale sammenhæng.


Dette er nemlig en naturlig reaktion på angst. Når vi føler angst, vil vi prøve at trække os væk fra den truende uro. Desværre kommer man dermed til at isolere sig selv, hvilket kan gøre angsten værre.


Stærkt fokus på udseendet

Hos mange teenagere og unge vil angsten også blive bundet sammen med den sociale identitet og det selvbillede, som for alvor skabes i de år. Derfor kan angsten også blive bundet op på, om man nu ser godt nok ud. Om man får nok likes på de sociale medier. Om ens krop er pæn nok.


De fleste teenagere vil selvfølgelig have disse tanker, og vil måske begynde at nægte at gå i bad, når der er gymnastik i skolen osv. Men vær opmærksom på, om tankerne begynder at tage overhånd. Normalt vil der være en vis balance, hvor den unge svinger mellem at være tilfreds og utilfreds med sig selv, men tipper det over og kommer det kun til at handle om utilfredsheden, er der god grund til at være ekstra på vagt.


Tvangstanker

Den unge kan også begynde at udvikle tvangstanker. Det kan f.eks. være i forhold til deres præstationer i skolen, men det kan også være i mange andre sammenhæng. Typisk vil tvangstankerne være et forsøg på at kontrollere en situation, som man føler sig utryg i.


Helt generelt er det som forælder altid vigtigt at tage et overordnet bestik af situationen: Vi har alle sammen været teenagere engang, og vi ved som regel godt, om den unges adfærd er almindelig eller er blevet mere ekstrem.


Som forælder må man aldrig være bange for at stole på sin mavefornemmelse, og føler du, at der er et eller andet, der har ændret sig i den unges adfærd, vil jeg altid anbefale, at du følger op på det.


Hvis du har en mistanke om, at din unge har begyndende tegn på angst, så læs mere her om symptomerne, samt om de forskellige angst-håndteringsforløb, Cool Kids og Chilled forløb, som vi tilbyder hos Familieklinikken.dk. Du er også altid velkommen til at benytte vores gratis 15 min uformelle samtale på klinikken, hvor intet spørgsmål eller bekymringer er er for små til at blive vendt.

0 visninger

Kattekærstrædet 18, 4305 Orø

Amtmandsvej 1, st., 4300 Holbæk

  • Facebook - Hvid Circle

Copyright (c) 2020 - Familieklinikken.dk