top of page

Har mit barn angst? 10 symptomer, du skal være opmærksom på!

Opdateret: 10. okt. 2023


Har mit barn angst familieklinikken
Har mit barn angst

Har mit barn angst?

Det spørgsmål hører jeg ofte - og med god grund. Angst hos børn kan nemlig være svært at få øje på. Især hos de mindre børn under 10-11 år er det ikke altid nemt at spore, om der er tale om angst, eller om der er noget helt andet på spil.


Derfor vil jeg i denne artikel hjælpe dig med at blive mere opmærksom på, hvilke symptomer du især skal være opmærksom på, hvis du spørger dig selv, om dit barn har angst.


Angst hos børn og unge

Igennem de seneste år er der heldigvis kommet en hel del øget fokus på angst. Når jeg skriver heldigvis, er det ikke, fordi jeg mener, at det er en god ting at flere og flere bliver ramt af angst. Selvfølgelig ikke. Men det er godt, at vi er begyndt at tale mere åbent om angst. - Og ikke mindst om børn og angst.


Angst i sig selv er jo en naturlig reaktion. Det er en reaktion, der holder os i live, fordi det er den, der får os til at være ekstra meget på vagt i potentielt farlige eller utrygge situationer. Så uden angst havde vi næppe overlevet som race. Det er vigtigt lige at nævne.


Men på samme måde, som at stress kan overbelaste systemet, hvis man aldrig kommer ud af stresstilstanden igen, så sker præcis det samme med angst. Hvis kroppen hele tiden er klar til at flygte eller gemme sig – hele tiden er på vagt – så belaster det nervesystemet og dræner én op indefra. Det sætter spor både fysisk og psykisk, og det nedsætter trivslen hos barnet.


Derudover ligger der som reaktion på angsten og den nedsatte trivsel, at fordi man jo netop bliver urolig og utryg, så trækker man sig mere og mere ind i sig selv. Man isolerer sig. – Og det betyder, at man kommer udenfor fællesskabet, hvilket ofte gør angsten endnu værre.


Hvorfor får børn angst?

Det, der er vigtigt at forstå i forhold til angst hos børn er, at angsten kommer som en reaktion på noget. Angsten er en reaktion, der hænger sammen med følelsen af uro. Så til at begynde med, er det vigtigt sammen med barnet at undersøge, hvor den uro opstår.


Vores reaktion og adfærd hænger tæt sammen med de relationer eller systemer, som barnet dagligt er i kontakt med, og det nærmeste system i den sammenhæng, er vores familie. Det gælder både børn og voksne.


Derfor vil jeg altid inddrage forældrene i en behandling af angst, for kan noget af den uro, der trigger angst-følelsen, stamme fra en uro hos familien? Er stress-niveauet f.eks for højt? Eller er der andet på spil?


Forældrene er derfor en vigtig medspiller i, hvordan et barn hjælpes bedst muligt. Når vi på klinikken undersøger, hvad der trigger angsten hos barnet, er det vigtigt, at vi ser barnet i et helhedsbillede, og herunder undersøger påvirkningen fra skole og andre sociale sammenhænge…


Børn er utroligt gode til at fornemme stemninger, og er der ubalance et sted i systemet, f.eks. hos mor og far, så vil de både bevidst og ubevidst forsøge at rette op på det. Men det kan hos nogen medføre den uro, der skaber en angst.


Derfor er det min erfaring, at man får de bedste resultater, når hele familiens måder at relatere og kommunikere på kommer i spil. Gradvist opbygges et fælles familiesprog, som skaber en robust familie med sunde relationer og brugbare redskaber til at håndtere angsten på.


Symptomer på angst hos børn

Der findes en række symptomer på, at et barn har angst. Men desværre er det også symptomer, der kan dække over mange andre ting.


Derfor er det vigtigt, at du som forælder til et barn, der måske har angst, også ser på den generelle trivsel hos barnet og ikke kun på de enkelte symptomer. Ofte vil din mavefornemmelse som forældre give dig et praj om, at der er noget hos barnet, der ikke er, som det plejer. Hvis det er tilfældet, så lad endelig være med at slå det hen. Handl på det!


Har mit barn angst? – 10 symptomer, du skal være opmærksom på:


1. Har ikke lyst til at gå i skole

2. Isolerer sig fra vennerne og familien.

3. Har ikke lyst til fritidsinteresser eller andre sociale sammenhænge

4. Bliver mørkeræd

5. Er bange for at være alene

6. Har meget svært ved at sige farvel til mor og far om morgenen

7. Udvikler tegn på OCD

8. Manglende selvværd

9. Bekymrer sig meget

10. Får egentlige angstanfald


Behandling af børn med angst

Angst hos børn kan heldigvis behandles. På Familieklinikken i Holbæk arbejder vi med Be Cool forløbet, som er et effektivt angsthåndteringsforløb til børn og unge.


Vi tilbyder både behandlinger som individuelle forløb og som gruppeforløb. Du kan læse meget mere om mulighederne for behandling af børn med angst her:


46 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page