top of page

Sådan skaber du tryghed for dig selv og dine børn – når verden er utryg

Linea Bartholin



Pas ekstra godt på hinanden, når verden føles usikker og uforudsigelig.
Pas ekstra godt på hinanden, når verden føles usikker og uforudsigelig.

 

De sidste fem år har budt på krise efter krise. Først corona, så Ukrainekrigen, inflation og nu globale magtforskydninger, der fortsat skaber usikkerhed.

 

Selvom vi i vores dagligdag måske ikke direkte mærker konsekvenserne af alle disse omvæltninger, påvirker de alligevel vores kollektive følelse af tryghed og stabilitet.

 

Og det sætter sig i kroppen – både hos os voksne og hos vores børn.

 

Når verden føles uforudsigelig

Mennesker trives bedst med en vis forudsigelighed. Vi kan godt håndtere forandringer, men når det føles som en konstant strøm af kriser, kan det skabe en grundlæggende uro. Vi har simpelthen behov for en genkendelighed, en tryghed som mennesker.

 

Mange oplever af samme grund en snigende stress i nervesystemet – en følelse af, at man aldrig helt får lov til at falde til ro, fordi næste krise altid lurer i horisonten.

 

Hos børn kan det vise sig som øget følsomhed, kortere lunte, flere tårer eller større behov for nærhed. De spejler os og har brug for, at vi som voksne hjælper dem med at regulere deres følelser.

 

Vælg din opmærksomhed med omhu

Når utrygheden får greb, er det en god idé at fokusere ind på det, som du reelt kan gøre noget ved, og dér skabe et rum af egen tryghed. Det betyder ikke, at vi skal ignorere verdens tilstand. Men vi kan vælge, hvor meget vi lader den fylde i vores bevidsthed.

 

Overvej for eksempel at begrænse nyhedsforbruget – tjek eventuelt kun nyheder én gang dagligt i 5-10 minutter.

 

Prøv også at rette opmærksomheden mod det nære – familien, vennerne og de små glæder i hverdagen og på den måde skabe pauser fra frygt og bekymringer. For jer alle sammen.

Skab tryghed i hverdagen

I en uforudsigelig verden, har vi særligt brug for at skabe forudsigelighed i vores egen lille boble.

 

Det kan vi gøre ved at:

❤️ Holde fast i traditioner – fx en hyggelig vinterferie eller påskeferie med samvær og nærvær.


❤️ Søge fællesskabet – del dine tanker med andre voksne, grin sammen, find et sted at ventilere dine bekymringer.

❤️ Prioritere ro og nærvær – skab små øjeblikke af stilhed og samvær med dine børn. ❤️ Bevæge kroppen – gå en tur i naturen, lav noget fysisk sammen. Det hjælper nervesystemet med at finde ro.

 

 

Vinteren og det tidligere forår giver med de mange ferier og helligdage masser af gode muligheder for at genfinde balancen. Lad det være en tid med samvær, grin og gode oplevelser, der giver børnene (og dig selv!) en følelse af stabilitet og glæde.

 

Vil du have flere konkrete ideer til, hvordan du kan styrke dit eget og dine børns nervesystem? Så hop over på vores hjemmeside, hvor du kan downloade en gratis folder med øvelser og aktiviteter, der skaber bedre balance i hverdagen.

 

Nyd de nærmeste – og husk at trække vejret. 💙

 



 


 
 
 

Comentarios


Kontakt

Linea@familieklinikken.dk

(+45) 41 40 60 73

  • Instagram
  • Facebook

Terapi- og psykologisk rådgivning i Holbæk

Bysøstræde 5, 2. sal

4300 Holbæk

©Copyright 2023 Familieklinikken.dk | CVR. nr. DK37428949

bottom of page