Kræv Naturen Tilbage
- Linea Bartholin
- 9. apr. 2023
- 2 min læsning

FN’s klimarapport, der er udkommet i marts 2023, kommer med et meget klart budskab - vi skal handle NU for at forbedre klimaet og redde os selv og vores natur. Da budskabet landede hos mig, følte jeg en stor magtesløshed. Efter lidt tid fik jeg dog idéen og lysten til at skrive dette blog indlæg om at kræve naturen tilbage, ikke som den endegyldige redningsplan, men som et bidrag til hvad vi selv kan gøre i hverdagen.
Naturdannelse er et nyere begreb, som jeg finder ganske relevant i forhold til børn og udvikling, og som jeg håber kan blive taget med ind i familien med den største selvfølgelighed. Institutionerne har det allerede som et mål i deres daglige pædagogiske handleplan. At blive dannet til og af naturen. At få en relation til sig selv i naturen og med naturen. Det går begge veje. At få naturen ind med ”modermælken”, at den får en helt særlig plads allerede fra børnene er helt spæde. Børn har brug for naturen, fordi de kan udvikle deres sanser, motorik og ikke mindst deres hjerner. Naturen tilbyder stimuli af dem alle. Fra de er helt små sanser børn med hele kroppen. Huden er et stort sanseapparat. Vi hører ofte, at børn og voksne som dagligt er i naturen, har et stærkere immunforsvar, er mindre syge og i det hele taget trives bedre. Udelivet i naturen styrker det neurologiske fundament hos både store og små. Det er med til at regulere og skabe flere af de gode kemistoffer, som er er guf for det beroligende - også kaldet det parasympatiske - nervesystem og hermed forebyggende for stress og konflikter. Når børn tidligt får et tilhørsforhold til naturen, får det også betydning. Barnet bliver mere naturligt opmærksom. Et ansvar kan begynde at forme sig. Når noget får betydning, begynder man at passe mere på det og glæden vokser.
Hvordan får jeg skabt plads til det i min hverdag som familie?
Et udgangspunkt kunne være at tænke, at naturen er lige så vigtig som mad og drikke, og på den måde skabe den ”grønne linje” i sin egen familie ”. Prioriter at bruge naturen ofte, måske hver dag. I inddragelsen af børnene er det som voksne vigtigt ikke at fortabe os i lange moralske og ansvarsfulde klimataler, men istedet fokusere på mere eksperimenterende og konkrete aktiviteter. For hvis børnene lukker det ”indre øre til” så er vi lige vidt
Hvor kan du hente inspiration?
Hvordan bruger du selv naturen? Hvordan brugte du den som barn? Hvad var du optaget af dengang og nu? Ungerne elsker at høre om, hvordan det var, da du var barn.
Hvad har jeres familie særlig interesse for og er nysgerrig på? Er I aktive fysisk fx løbe og klatre? Eller er det det grønne spiselige i naturen, bål og overnatning? Eller kunne det være sjovt at se hvem som kan samle mest skrald i naturen på en time?
Hvad er der af natur i det lokale miljø? Hvad tilbydes der af aktiviteter i foreninger, lige der hvor I bor? Kommunalt?
Der er også mange gode forslag at hente hos de nationale foreninger fx Friluftrådet, Naturstyrelsen og Danmarks Naturfredningsforening.
Comments